Sztuczne dodatki w produktach spożywczych
Substancje chemiczne, które dodawane są do produktów spożywczych w celu uzyskania określonych właściwości nazywa się dodatkami do żywności. W składach produktów można rozpoznać je dzięki symbolicznemu zapisowi, w którym do litery „E” przyporządkowano ciąg trzech cyfr. Dodatki do żywności można podzielić na trzy grupy: te pochodzenia naturalnego, identyczne z naturalnymi, które to wytworzone zostały przez człowieka lecz ich struktura jest identyczna, jak w przypadku dodatków naturalnych, a także sztuczne dodatki do żywności, które zostały wytworzone przez człowieka lecz nie posiadają one struktury związków występujących w naturze.
Najczęściej sztucznymi substancjami są barwniki oraz wzmacniacze smaku, jednak w każdej z grup obecnych na tzw. „E Liście” występują sztuczne dodatki do żywności. Warto zaznaczyć, że nie należy bać się sztucznych substancji. Każda z nich została przebadana przez wyspecjalizowane organy Unii Europejskiej, a dopuszczenie jej do obiegu wiąże się z tym, iż substancja taka jest bezpieczna. Warto jednak zachować umiar i zapoznać się z dokładnymi informacjami na temat poszczególnych dodatków do żywności obecnych w danym produkcie.
Najnowsze komentarze